Ik stuiter door de keuken, want deze sweet caramel chocolate bite proeft zo hemels zoet. Dit smakelijke hapje is één van de vele high tea gerechtjes die ik voor de enthousiaste vrijwilligers van Klimaat Neutraal maak. Deze allergenenvrije high tea bereid ik met liefde!

Iedereen kan genieten van deze high tea!
Wat ik belangrijk vind is dat iedereen kan genieten van eten met of zonder voedselallergie of -intolerantie. Daarom houd ik rekening met alle aangegeven voedselovergevoeligheden die de klant doorgeeft. Om alle vrijwilligers zonder zorgen van deze high tea te laten smullen vermijd ik daarom de volgende allergenen: gluten, lactose, noten (met uitzondering van cashewnoten), pinda’s, venkel, koriander, gember, paprika, verse pepers, sambal en vanille.

Pure producten en goede kwaliteit
Natuurlijk is het een uitdaging! Gelukkig houd ik daar wel van. Aan de hand van de wensen van de klant stel ik de high tea samen. Hierdoor is geen enkele high tea hetzelfde. Ik werk met pure producten van goede kwaliteit. Van alle gebruikte producten is alle allergeneninformatie bekend en/of deze bevatten een keurmerk. Op deze manier wordt de kans op sporen zoveel mogelijk beperkt.

Het recept van vandaag
Met dit recept laat ik jou ook meegenieten van de high tea. Deze drielaagse sweet caramel chocolate bite is vegan en vrij van gluten, noten, pinda’s en soja. Drielaags?! Don’t worry! Het is niet moeilijk. Het enige wat moeilijk is… is deze heerlijkheid te weerstaan!

~Senang met eten!~

Jane

Recept: sweet caramel chocolate bites

Ingrediënten

Bodem:

  • 100 gr havermeel
  • 100 gr tijgernotenmeel
  • 120 gr gesmolten kokosolie
  • 2 theelepels wijnsteenbakpoeder
  • Een snufje zout

Karamellaag:

  • 150 gr dadels zonder pit
  • 50 gr gesmolten kokosolie
  • 50 ml kokosmelk

Chocoladelaag:

  • 200 gram pure chocolade (70% of meer)

Benodigdheden

  • Steelpan
  • Staafmixer
  • Vierkante of rechthoekige bakvorm, bijv. 20×20 cm
  • RVS mengkom (om de chocolade au-bain-marie te smelten)
  • Plastic mengkom

Receptinformatie
Aantal porties 15-20
Bereidingstijd 1 uur
Soort gerecht snack

Allergeneninformatie
Eivrij
Glutenvrij
Lactosevrij
Lupinevrij
Mosterdvrij
Notenvrij
Pindavrij
Schaaldierenvrij
Selderijvrij
Sesamzaadvrij
Sojavrij
X Van nature aanwezige (fruit)suikers
Vegan
Visvrij
Weekdierenvrij
√ Zwaveldioxidevrij

Bereidingswijze

Bodem:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden (heteluchtoven).
  2. Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier en smeer de randen in met (kokos)olie.
  3. Smelt de kokosolie in de magnetron op ca. 600 watt voor 30 seconden. Is de kokosolie nog niet gesmolten? Doe deze dan nog even wat langer in de magnetron.
  4. Meng alle ingrediënten voor de bodem in een kom en kneed het met je handen tot een plakkerig kruimelig deeg.
  5. Verdeel het deeg over de bodem van de bakvorm en druk stevig aan.
  6. Bak 20 minuten in de oven en maak intussen de karamellaag. Als de bodem klaar is, laat deze dan goed afkoelen.

Karamellaag:

  1. Ontpit de dadels en snijd deze in stukjes.
  2. Smelt de kokosolie in de magnetron op ca. 600 watt voor 30 seconden. Is de kokosolie nog niet gesmolten? Doe deze dan nog even wat langer in de magnetron.
  3. Verwarm alle ingrediënten voor de karamel in een steelpan. Als het een soort van papperig mengsel wordt dan pureer je het met de staafmixer tot een egale karamel.
  4. Als de bodem (de koek) is afgekoeld smeer je de karamel over de bodem. Is de karamel al te ver afgekoeld om deze te kunnen smeren? Verwarm deze dan opnieuw tot deze weer goed smeerbaar is.
  5. Zet de bakvorm met de bodem en karamellaag in de koelkast om op te laten stijven.

Chocoladelaag:

  1. Smelt ca. 120 gram van de chocolade au-bain-marie. Dat betekent dat je een laag water zachtjes laat koken in een steelpan. De chocolade doe je in een rvs mengkom en deze zet je in het kokende water. Doordat kokend water een constante temperatuur heeft smelt de chocolade in de mengkom zonder dat deze kan verbranden.
  2. Zodra de chocolade gesmolten is giet je deze in een plastic mengkom zodat het sneller afkoelt en roer je de rest van de stukjes chocola erbij. Roer deze goed door, zodat alles smelt.
  3. Laat de chocolade een beetje afkoelen tot ca. 32 graden of op de gok ca. 5-8 minuten. Je merkt dat de chocolade ietsjes steviger is geworden.
  4. Verdeel de gesmolten chocolade over de karamellaag en zet het geheel weer in de koelkast. De sweet caramel chocolate cookie is klaar als de chocoladelaag hard is geworden.
  5. Snijd de koek in kleine vierkantjes.

Tip 1: je kunt de tijgernotenmeel ook vervangen door amandelmeel
Tip 2: Je kunt geraspte kokos over de chocoladelaag strooien
Tip 3: Lees goed de etiketten van de chocolade om te beoordelen welke geschikt is voor jou en kies voor chocola met een keurmerk zoals het Europees biologisch keurmerk, Demeter of Fairtrade-Max Havelaar.

2 Reacties

Laat een reactie achter