Skip to main content
search
0

Met trots kan ik mededelen dat ik het onderzoek naar de invloed van het ‘endometriose dieet’ op de kwaliteit van leven heb afgerond. Aan dit onderzoek, dat ik voor mijn opleiding voeding & diëtetiek heb verricht, hebben 212 vrouwen met endometriose deelgenomen wat heeft geleid tot betrouwbare resultaten.

De conclusie van het onderzoek

Dit onderzoek is een veelbelovende eerste stap bij het in kaart brengen welke invloed het endometriosedieet kan hebben op de kwaliteit van leven bij vrouwen met endometriose.

Dit onderzoek toont aan dat vrouwen die het ‘endometriose dieet’ wel volgen hun kwaliteit van leven significant beter beoordelen dan vrouwen die geen dieet volgen. Bovendien levert het strikter volgen van het dieet (≥70% van de tijd) een nog hogere levenskwaliteit op.

Ondanks de positieve effecten blijkt het niet ervaren van positieve veranderingen juist de belangrijkste factor voor vrouwen om te stoppen met het dieet.

Het is van belang dat er meer wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt naar het verband tussen voeding en het verminderen van endometriose klachten.

Het vervolg

Sinds september 2020 werk ik samen met het Endometriosecentrum van het Amsterdam UMC aan een vervolgonderzoek. Het onderzoek is goedgekeurd door de Medisch Ethische Toetsingscommissie en zal vanaf 1 april 2021 van start gaan. Binnenkort meer informatie.

In gesprek met voedingsspecialisten

Ben jij ook benieuwd wat diëtisten en endometriose coaches van deze resultaten vinden? Ik wel! Daarom ben ik in gesprek gegaan met de specialisten op dit gebied om hun visie te horen, wat hun kijk is op het ‘endometriose dieet’ en welke begeleiding zij ons kunnen bieden.

Ik heb gesproken met o.a. Stephanie van Hulst (auteur Endometriose te lijf!), Naomi Kramer (Orthomoleculair coach), Margot Roggeveen (diëtiste bij Fabulous Food & Body), Nicole Huisman (Endo Natuurlijk), Marijke Glaubitz (Endokracht) en de diëtisten van Diëtistenvereniging vrouw en vruchtbaarheid.

Meer informatie en vragen

Heb je vragen naar aanleiding van dit onderzoek of over mijn gesprekken met de voedingsspecialisten? Stuur dan een e-mail naar info@janesflavours.nl

Laat een reactie achter