Skip to main content
search
0

Hevige menstruatiepijn en pijn tijdens seks is NIET normaal! De gedachten dat ‘pijn erbij hoort’ of dat ‘je jezelf aanstelt’ komen helaas nog steeds voor. Er is vaak schaamte om hierover te praten en soms wordt er zelfs gedacht dat de klachten in het hoofd zitten. De stap nemen naar hulp is daardoor vaak al moeilijk. Helemaal als (huis)artsen de klachten niet serieus nemen of niet eens herkennen. Dit kan ervoor zorgen dat het soms jaren kan duren voordat iemand een juiste diagnose krijgt en geholpen kan worden. 

Gelukkig zijn er dappere vrouwen die hun verhaal durven delen om anderen vrouwen te inspireren om voor zichzelf op te komen zodat ze zich niet zomaar laten afwimpelen door hun (huis)arts. Daarnaast zijn er specialisten die uitleggen wat endometriose is, zodat je de symptomen zelf ook beter kunt herkennen. Podcasts zijn een geweldig middel om al luisterend wijzer te worden over deze chronische ziekte die 1 op de 10 vrouwen treft.

Speciaal voor jou heb ik een overzicht gemaakt van Nederlandstalige podcasts over endometriose.

Mocht jij nog een podcast over endometriose kennen, laat het me dan weten!

Liefs,

Jane

Libresse – Baarmoederverhalen

Een zeer informatieve podcast over endometriose waar zowel specialisten en ervaringsdeskundigen aan het woord zijn. Onderzoeksjournalist Liset Hamming maakte voor Libresse twee afleveringen waar ze onderzoekt wat endometriose is en wat de impact is van deze chronische ziekte op het leven van vrouwen.

Aflevering 1

In deze aflevering vertelt hoogleraar en gynaecoloog dr. Mijatovic (hoofd van het Endometriosecentrum van het Amsterdam UMC) wat endometriose is en deelt Angelique Houtveen haar persoonlijke verhaal. Daarnaast legt seksuoloog en psycholoog Eva uit wat schaamte is, omdat veel vrouwen niet durven te praten over hun menstruaties of klachten.

Aflevering 2

De 2e aflevering staat in het teken van hoe je om kunt gaan met endometriose en wat je naast medische en hormonale behandelingen nog meer kunt proberen om de klachten te verminderen. Liset gaat in deze aflevering weer in gesprek met dr. Mijatovic, maar ook met Bianca de Bie van de Endometriose stichting en ervaringsdeskundige Geekje.

Menstruatiemeisjes – #18. Is het schouderpijn of is het endometriose?

Honorata en Lieke gaan in gesprek met Kim van Haren. Haar ervaringen worden besproken, van diagnose tot aan de mogelijke behandelingen. Het begon bij haar met schouderpijn, nadat ze was gestopt met de pil. Mooi om te horen dat ze voor haar zelf opkwam waardoor ze uiteindelijk na 1,5 jaar de juiste diagnose kreeg.

Komt een mens bij de dokter – #4 “een aspirientje en dan niet meer zeuren over menstruatiepijn”

Deze podcast is een campagne waar Angelique Houtveen in gesprek gaat met verschillende mensen die op zoek zijn naar passende zorg. Hiermee willen ze opkomen voor de mensen die niet de zorg krijgen die ze nodig hebben en worden problemen aan het licht gebracht waar mensen tegenaan lopen bij eerstelijnszorg. Door bijvoorbeeld verkeerde aannames en hokjesdenken van een huisarts, praktijkondersteuner of een psycholoog. In deze aflevering wordt aandacht besteed aan het persoonlijke verhaal van Miranda. Zij vertelt over haar leven met endometriose en hoe dit zowel mentaal als fysiek impact heeft.

DAMN, HONEY – #51 Over endometriose

De dames van DAMN, HONEY hebben Angelique Houtveen te gast om het over endometriose te hebben. Angelique deelt haar persoonlijke verhaal en er wordt gesproken over hormonen en menstruaties. De kernboodschap van deze aflevering: neem controle over je eigen lijf! Het gedeelte over endometriose begint na 36 minuten.

Wiesje podcast – #6 in gesprek met Anne

Anne neemt geen blad voor de mond en vertelt heel open en eerlijk over haar lange weg tot diagnose. Ruim 13 jaar heeft zij met pijnklachten rondgelopen en gedacht dat haar klachten “normaal” waren. Het gaat over “de pijn die erbij hoorde”, haar angsten en vervelende ervaringen met artsen.

Prikkelpub – Pijnprikkels met Claire van den Helder van Bijzonder auto-immuun

Claire vertelt over de pijnprikkels die zij ervaart door de endometriose, welke angsten zij heeft en wat haar helpt om hiermee om te gaan. Zij kan heel goed onder woorden brengen wat ze voelt en hoe ze het contact met haar lichaam aan gaat.

House of qi – #10. Endometriose te lijf!

Nathalie Kamp gaat in gesprek met acupuncturist en herbalist Stephanie van Hulst over endometriose. Stephanie vertelt over wat endometriose is, de symptomen en wat zij in haar praktijk tegenkomt. Ook de rol van voeding op endometriose wordt belicht. De boodschap die Stephanie alle vrouwen mee geeft: “vrouwen neem je lijf serieus, want het is zonde van je eigen leven als je zolang met klachten rondloopt.”

Charissa Esselbrugge – Get a lifestyle

Charissa is ervaringsdeskundige en vertelt in twee podcasts over haar leven met endometriose.

Aflevering 1

Deel 1 gaat over hoe zij endometriose heeft leren accepteren en geeft ze tips over hoe je hiermee om kunt gaan met jouw omgeving.

Aflevering 2

Het tweede deel is gericht op voeding en endometriose. Ze vertelt hoe zij door het aanpassen van haar voedingspatroon haar klachten heeft verminderd.

Corine van Zoelen – #37YBC podcast, interview met Naomi Kramer

Corine is yoga business coach en gaat in gesprek met Naomi over endometriose. Naomi deelt hoe bij haar de knop omging na haar diagnose. Ze verdiepte zich in de ziekte, paste haar voeding aan en daarna haar levenswijze. Ze vond balans in haar leven met minder klachten en meer grip op haar leven. Ze helpt nu ook andere vrouwen om de balans te vinden als orthomoleculair coach.

Lotte Gerland – #5 Lotte Vaartjes over de chronische ziekte endometriose en de impact van late diagnose

Lotte is een jonge vrouw van 22 jaar die 9 maanden geleden is geopereerd, maar niet goed is geholpen. Ze krijgt nu hormooninjecties. Ze vertelt over haar leven als tiener en jonge twintiger waar haar leven werd beheerst door klachten en ze bijna niks meer kon ondernemen.

Taboo talk #19 endometriose

Esmeralda vertelt onder andere over haar extreme pijn tijdens haar menstruatie waardoor ze zich altijd een week moest ziekmelden op haar werk. Verder deelt ze nog een aantal tips voor boeken en podcasts.

Yacinta Food & Life Coach – #13 EFT en vrouwengedoe challenge

Speciaal voor de endometriose awareness maand in maart heeft Yacintha deze podcast opgenomen. Ze is coach, maar ook ervaringsdeskundige. Ze vertelt over haar eigen ervaringen en hoe EFT haar heeft geholpen.

SheSenses – Endometriose, pijn bij het vrijen en zelfacceptatie

Een intiem gesprek met Charissa over endometriose. Ze vertelt hoe voeding en osteopathie haar heeft geholpen, dat de pil niet voor haar werkte en hoe endometriose de seks beïnvloedt. Van belang in het proces is zelfacceptatie.

Podcast – Endometriose, pijn bij het vrijen en zelf acceptatie

Laat een reactie achter