Skip to main content
search
0

Maria is mijn voorbeeld als het gaat om plantaardig eten in combinatie met de chronische ziekte endometriose. Ze straalt positieve energie uit en ze deelt heerlijke recepten die iedereen kan maken! Vandaag haar verhaal en tips!

Wat is de reden dat je veganist bent?
Veganistisch ‘worden’ is voor mij een proces geweest. Het begon voor mij bij mijn lichamelijke onbalans. Om deze reden ben ik de opleiding “natuurvoedingsadviseur” gaan doen. Hierdoor ben ik puurder en biologisch gaan eten, met heel af en toe vlees, vis, ei, geitenkaas/geitenyoghurt. Vanwege de endometriose ben ik gestopt met vlees, yoghurt en kaas eten. We aten nog wel af en toe vis en ei, maar het leek wel of mijn (of eigenlijk onze) spirituele groei er voor zorgde dat we op den duur volledig veganistisch zijn gaan eten.

En het voelt zo fijn! We willen niet meer terug en dat kan ook niet. Nu nog onze leren schoenen helemaal afdragen en dan zijn we helemaal clean, we laten de dieren met rust! (dus dankjewel endometriose….hierdoor zijn wij op het goede spoor gekomen)
Samenvattend: Gezondheid, dierenleed, milieu en onze aarde.
Hoelang eet je al veganistisch?
We eten nu 2,5 jaar veganistisch

Vegan eten is niet alleen een blaadje sla eten, maar er voor zorgen dat je alle (plantaardige) voedingstoffen binnenkrijgt.

Heb je een tip voor startende veganisten?
 • Verdiep je goed in voeding en veganisme. Lees erover en praat met andere veganisten. Vegan eten is niet alleen een blaadje sla eten, maar er voor zorgen dat je alle (plantaardige) voedingstoffen binnenkrijgt. Je lichaam is net een machine: als je tekorten hebt gaat het haperen. Dat wil je voorkomen.
 • Volg goeroes op dit gebied, die zijn vaak vol passie en onderzoeken alles. Als je geluk hebt delen ze hun zoektocht en hoef je niet alles zelf uit te vogelen. Wel je eigen gevoel ook blijven volgen!
 • Verdiep je in supplementen. Zelf slik ik best wat supplementen (hier zijn de meningen over verdeeld), o.a. B12, die is heel belangrijk! Niet alleen voor veganisten. Ook omega 3 (opti3 is een mooie plantaardige, te bestellen bij de krachtshop of Rineke Dijkinga). Ook D3 is een belangrijke, eigenlijk voor iedereen. En verder kregen we laatst het advies om ook Taurine te slikken, goed voor de hersenen.
 • Laat 1 a 2 keer per jaar, of als je een lange periode moe/niet fit bent, bloed prikken. Overleg met een Orthomoleculair therapeut waar je je het beste op kan laten prikken en laat de uitslag door deze persoon lezen/beoordelen. Huisartsen kijken net even anders naar de uitslagen. (Huisartsen kunnen ook tegen stribbelen, ik spreek uit ervaring, als je met een lijstje van een orthomoleculair therapeut komt waar je je op wil laten prikken…zorg goed voor jezelf en kom voor jezelf op!)
 • Leg een ander niet op om vegan te worden, respecteer ieders keuze. Doe lekker je ding, geniet en straal dat uit. Dan zijn mensen eerder geïnteresseerd of geïnspireerd dan wanneer je een preek gaat houden. (Nog) niet iedereen is zover, het heeft naar mijn idee ook met spirituele groei te maken. Niets is goed of fout of beter.

Top 5 vegan restaurants

 1. Groenten van Roos (Sittard)
 2. Hills en Mills (Delft)
 3. Bagels & Beans (niet vegan, je kan er wel veel lekkere vegan producten krijgen)
 4. Goed Eten Den Haag (Den Haag)
 5. Eetcafe Ceramique (Maastricht)

Top 5 vegan recepten

 1. Quinoa met gegrilde groenten uit de oven, pompoen, zoete aardappel, bloemkool + falafel met humus erbij met pompoenpitten erover
 2. (vegan)snert van mungbonen, met prei, ui, wortel, amandelroom, bouillon en kruiden
 3. Bloemkoolcurry gemaakt met kokosroom en groenten/bonen met daarbij  gierst, koriander en veldsla
 4. Linzenpasta met groene (vegan) pesto, ui, shiitake en veel verse knoflook met gewokte broccoli of rucola sla
 5. Avocado/banaan/kokosyoghurt ontbijtje met al topping cacao nibs/noten en wat kleurrijk fruit

Top 5 vegan producten

 1. Burgers van het merk Soto
 2. Kokosyoghurt (Abbot Kinney’s)
 3. Havermelk van Oatly
 4. Vegan Mayo Eigen merk van de Ekoplaza
 5. Amandelroom van het merk Ecomil

Maria heeft een hele tof Instagram account waar zij dagelijks haar lekkere gerechtjes deelt. Neem een gauw een kijkje op @mariavbaren.

Laat een reactie achter