Skip to main content
search
0

We sluiten de Veganchallenge af met de why en tips van vegan & plant-based foodexpert Marina Numan. Zij eet plantaardig en heeft al haar kennis & ervaring gebundeld in een geweldig boek ‘Het Wereld Dieet’ (aanradertje). Ook geeft ze plantaardige kookworkshops en heeft ze een praktijk in bewustwording in voeding. Ik vind het fantastisch!

Wat is de reden dat je veganist bent?
Al heel lang heb ik grote interesse voor natuurlijke voeding. Zelf had ik last van overgewicht en vermoeidheid. Door mij hierin te verdiepen en opleidingen te doen, viel het kwartje dat de juiste voeding een belangrijke factor is voor een gezond leven. Vooral wát je eet, wanneer en wanneer niet.

Ik besloot geen kalfsvlees meer te eten, geen ganzenlever, geen varkensvlees. Nu ben ik zover, dat ik heel af en toe nog vlees, zuivel en ei eet. Voor 80% – 90% eet ik veganistisch. Zelf noem ik het liever plantaardig volwaardig omdat onder “vegan” ook ongezonde stoffen vallen zoals suiker.  Als ik het wel eet, kies ik voor biologisch, dynamisch. Deze dieren kunnen eten en bewegen als in de natuur. Hun mest wordt op eigen land voor de gewassen gebruikt. Dit zorgt voor een gezonde bodem, gras en granen. Dit krijgen de dieren weer te eten.

Als ieder mens zich zorgen zou maken over het dierenwelzijn, het milieu en zijn of haar eigen gezondheid, dan is zoveel mogelijk plantaardig volwaardig eten de beste keuze. Zeker als je lijdt aan diabetes type 2, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, overgewicht, niet gave huid etc. In mijn praktijk help ik mensen op weg naar een bewustwording in voeding met een persoonlijk voedingsplan.

Hoelang eet je al voornamelijk veganistisch?
Sinds ongeveer vijf jaar. Het is een geleidelijke weg geweest. Het boek Het Wereld Dieet schreef ik omdat ik al mijn kennis en ervaring wilde bundelen, zodat anderen daar ook plezier van hadden én hun voordeel hiermee konden doen.

Tijdens het schrijven kwam ik in aanraking met een arts die heel veel ervaring op het gebied van voeding en ziekten had; Dr. Hans Moolenburgh. Met hem heb ik veel uitgewisseld. En later door Dr. Rüdiger Dahlke, veganist in hart en ziel, heb ik veel inzichten gekregen door de plantaardige voeding te doorgronden.

Gewoon door plantaardig te eten ervaarde ik wat het met mijn lichaam en geest deed. Toen ik dit eenmaal doorvoerde ging er een wereld open die zo interessant en boeiend was, dat ik besloot deze kennis te delen met anderen die ook aan hun gezondheid willen werken. Inmiddels geef ik plantaardige kookworkshops en heb sinds kort een praktijk in bewustwording in voeding.

Heb je een tip voor als iemand net start als veganist?
Als je meer plantaardig wilt eten, is het belangrijk dat je je verdiept in de materie. Er staat natuurlijk veel op internet en zijn er steeds meer (kook)boeken. Er kan een risico zijn dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, die je wel nodig hebt. Vit. B12 is hiervan een voorbeeld omdat het te weinig in veganistische voeding zit.

Het is handig om een uitgebreid bloedonderzoek te laten doen. Als de uitslag binnen is, bespreek ik dit met de cliënt. Dan maak ik een persoonlijk voedingsplan inclusief eenvoudige recepten, die ze iedere dag kunnen volgen. Het voordeel is dat ze alle voedingsstoffen binnenkrijgen. Mogelijk aangevuld met een supplement als bijvoorbeeld B12 te laag is.

Een tip voor beginners is dat je door de week vegan / plantaardig volwaardig eet. Dus zonder zuivel, vlees, eieren, gelatine, E-nummers, geraffineerde producten. In het weekend laat je de teugels wat vieren en kijk hoe je er op reageert. Zo kan je lichaam rustig ontgiften en laat je je lichaam hieraan wennen.

Neem in plaats van melk een plantaardige variant zoals havermelk of amandelmelk. Deze laat zich ook goed opschuimen voor de cappuccino. Er zijn vleesvervangers, maar ik maak ze liever zelf. Er zit vaak nogal wat vet in zoals zonnebloemolie, dat niet gezond is voor je lichaam omdat het veel omega 6 bevat. En die krijgen we door onze voeding al genoeg binnen. Neem liever kokosolie.

Top 3 vegan restaurants
In Berlijn, München en Ibiza kun je op iedere hoek van de straat een vegan maaltijd krijgen. Binnenkort ga ik weer naar Londen waar ze de vegan trend ook hebben omarmd. In Amsterdam is het aantal restaurants ook groeiende. Als ik in een restaurant ben, vraag ik naar de vegan optie. Meestal vindt de kok het leuk om een gerecht te maken. Als het moeilijk wordt, vraag ik naar een salade met gegrilde groenten, humus en avocado. Dan kunnen ze meestal wel maken.

Top 3

 1. Spirit (Amsterdam). Hier mag je zelf opscheppen. Het plant-based buffet bestaat uit vijftig verschillende biologische gerechten voor ontbijt, lunch en diner. 80% is vegan en staat aangegeven op de kaartjes. Bovendien kun je goddelijke taartjes proeven. Op dit moment mijn favoriet. Daarnaast is de Odin winkel waar ik mijn boodschappen kan doen.
 2. Mr. and Mrs. Watson (Amsterdam). Met heel veel passie wordt hier vegan food gemaakt en met een lach geserveerd. Verrassende gerechten voor lunch en diner. Beroemd om de, met een award bekroonde, kaasjes
 3. Soepp (Alkmaar). Een B&B, vintage meubels, 2e hands hebbedingetjes, heerlijk vegan en vegetarisch eten.

Top 5 vegan recepten
Als je net begint om de plantaardige keuken te ontdekken, kun je beginnen met simpele gerechten, waarin je zelf ook variaties aan kunt brengen. Neem een kijkje op mijn website www.werelddieet.nl.

Eenvoudige gerechten zijn:

 1. Courgette spaghetti met pestosaus
 2. Vegan ontbijtje met gierst en fruit
 3. Linzenstoofpot
 4. Pompoensoep
 5. Chocolademousse

Top 5 vegan producten

 1. Kokosroom, een geweldige vervanger voor slagroom. Zet het blikje een nacht in de koelkast en schep het vaste gedeelte eraf. Klop het op en je hebt een heerlijke smakende kokosroom.
 2. Gerookte tofu, kun je gebruiken als je een gerookte speksmaak wilt, bij bijvoorbeeld stamppot.
 3. Soyayoghurt, voor allerlei toepassingen en om smaakvolle ontbijtjes en toetjes te maken.
 4. Shiitake, een paddenstoel met umami, geweekt, gedroogd, als poeder gemalen geeft een hartige smaak aan veel gerechten.
 5. Gistvlokken, geeft een kaasachtige smaak aan je gerechten, onmisbaar bij een vegan mac & cheese.

Laat een reactie achter