Skip to main content
search
0

Mezelf kwetsbaar opstellen vond ik altijd heel eng om te doen. Nog steeds eigenlijk, maar het voelt nu ook bevrijdend. Dat ik gewoon kan zijn wie ik ben en me niet meer hoef te verbergen achter een masker.

Pijnklachten en vermoeidheid
Begin 2018 werd bij mij endometriose gediagnosticeerd. Daarvoor liep ik al jaren rond met pijnklachten en vermoeidheid, niet wetende dat ik een chronische ziekte had.

Die pijn en vermoeidheid liet ik aan de buitenwereld niet zien. Ik was bang dat mensen mij een aansteller zouden vinden. Ik had een leidinggevende functie waar ik een goed voorbeeld wilde zijn voor het team en de uitkeringsgerechtigden die ik naar werk begeleidde. Dus elke ochtend zette ik mijn happy face op en probeerde ik mijn pijn te verbergen om anderen te kunnen helpen!

Smoesjes
Als ik weer eens niet kon sporten verzon ik een smoesje; zoals dat ik nog druk was met werk. In werkelijkheid lag ik uitgeteld en met pijn op de bank onder een dekentje. Ik schaamde me ervoor en wilde me niet steeds afmelden vanwege “buikpijn”.

Ook kon ik niet meer naar alle feestjes van mijn familie/vrienden en kortte ik bezoekjes af vanwege de vermoeidheid. Ook toen verzon ik telkens een smoesje.

Waarom ik dat deed? Doordat mensen soms opmerkingen maken als “Waarom ga je nu al weg? Je bent er net!” of “Heb je alweer buikpijn?” Op mijn werk volgde er na drie keer ziek zijn een verzuimgesprek. Het helpt ook echt niet als de bedrijfsarts en de huisarts zeggen dat je maar een extra paracetamol moet nemen.

Opluchting
Toen ik hoorde dat ik endometriose had was ik opgelucht… “Mijn symptomen zijn echt en nu kan er eindelijk iets aan gedaan worden”. Toch durfde ik er in het begin niet over te praten. Ik moest het eerst zelf verwerken.

Ik koos voor mezelf
Ik besloot voor mezelf te kiezen en in december 2018 diende ik mijn ontslag in. Ik begon met Jane’s Flavours en sindsdien deel ik meer met anderen over hoe ik me voel. Mensen reageren eigenlijk altijd heel begripvol.

Meer bekendheid en begrip
Vaak weten mensen niet wat endometriose is. Delen geeft dus ook meer bekendheid en begrip voor deze ziekte.

Eerlijk zijn
Eerlijk zijn naar mezelf en anderen geeft mij rust. Zo help ik niet alleen mezelf, maar ook anderen.

Durf jij je te zijn wie je bent?

Liefs,

Jane

Laat een reactie achter