Skip to main content
search
0

Op elke foodblog is wel een heerlijk recept te vinden voor bananenbrood. Maar mijn bananenbrood is toch echt anders dan alle andere versies! Want ik gebruik alleen ingrediënten die glutenvrij, lactosevrij, sojavrij, pindavrij en suikervrij zijn! Met suikervrij bedoel ik geheel zonder (on)geraffineerde suikers en zoetstoffen. De van nature aanwezige suikers in bananen en kokos dragen bij aan de lekkere pure smaak. Mijn geheime recept deel ik vandaag met jou!

Favoriete tussendoortje

Mijn nummer één gezonde tussendoortje is ‘bananenbrood’. Met één plakje van dit zacht zoete bananenbrood heb ik weer energie voor een paar uur. Doordat het boordevol zit met vezels is het voedzaam en vullend. Meestal bak ik één keer in de maand twee bananenbroden. Deze snijd ik in plakjes. Elk plakje verpak ik apart en vries ik in. Zo kan ik altijd een plakje bananenbrood meenemen naar werk, school of voor onderweg.

Gezonder & lekkerder

Op deze manier kan ik ook beter weerstand bieden tegen alle (ongezonde) voedselverleidingen die je zo tegen komt op een dag. Het is voor mij totaal geen straf om mijn eigen bananenbrood te eten in plaats van een stuk slagroomtaart van de Hema of een AH basic appelkoek als je collega trakteert voor zijn/haar verjaardag. Bananenbrood is veel gezonder en lekkerder!

Maar is bananenbrood dan zo gezond?

Bananen bevatten veel vitamine B6, C, kalium, magnesium, mangaan en vezels. Deze vitamines en mineralen zijn goed voor onder andere de bloeddruk, spijsvertering en vermindert maag- en darmklachten (Zwaan, Bananen, 2018).

Amandelen (amandelmeel) bevatten hoge concentraties mineralen fosfor, kalium, magnesium, mangaan en zink. Maar ook de vitamines B2 en E zijn aanwezig en bevatten amandelen gezonde vetten zoals omega 9. Dit zou goed zijn voor onder andere de darmen en cholesterol (Zwaan, Amandelen, 2018).

Haver is van alle granen het rijkst aan vetten. Het bevat daarnaast veel B-vitaminen en mineralen als mangaan, magnesium, zink en ijzer. Ook is haver rijk aan eiwitten. Al deze voedingsstoffen hebben een positieve invloed op onder andere de bloeddruk, LDL-cholesterol, vermindert ontstekingen en obstipatie (Zwaan, Haver, 2018).

Kokos is rijk aan vezels en verzadigde vetten. Wat kan bijdragen aan vermindering van obstipatie, honger, ontstekingen en heeft een stabiliserende werking op de bloedsuikerspiegel (Zwaan, Kokosnoot, 2018).

Ook eieren bevatten veel voedingsstoffen zoals vitamines A, B12 en D. Wel zit er veel cholesterol in ei. Voor mensen met een hoog cholesterol is het dus aan te raden om niet te veel eieren te eten. In één plakje zit slechts 1/5 ei. De voedingsstoffen in eieren zijn goed voor herstel, het immuunsysteem en vermindert staar en honger (Zwaan, Eieren, 2018).

Eet bewust

Met alles wat je eet is het belangrijk om te kijken naar wat goed voor jou is. Bananenbrood bevat dus veel vitamines, mineralen en vezels. Maar het levert ook veel energie (kcal) op. Een plak van mijn bananenbrood bevat ongeveer 330 kcal. Dat is niet erg, zolang je maar niet meer energie binnenkrijgt dan dat je daadwerkelijk nodig hebt. Wees dus bewust van wat je eet!

~Senang met eten!~

Jane

Recept: Bananenbrood

Ingrediënten

Benodigdheden

  • Staafmixer
  • Bakblik
  • Oven

Bereidingswijze

  1. Vermaal de havermout.
  2. Pureer de bananen.
  3. Doe alle ingrediënten (behalve de pecannoten) bij elkaar in een kom en meng dit goed met een spatel.
  4. Verbrokkel de pecannoten en roer ¾ deel het door het beslag.
  5. Giet alles in het bakblik.
  6. Strooi de rest van de pecannoten op de bovenkant van het beslag.
  7. Bak in een voorverwarmde oven op 175 graden (onder-bovenwarmte) voor 50 minuten. Daarna in de oven laten afkoelen met deur op een kier.

Tip: Als je twee bakblikken hebt kun je met dezelfde moeite twee bananenbroden tegelijkertijd bakken.

Protip: Als je de tijd dat de bananenbroden in de oven staan benut om bijvoorbeeld bakplaten met koekjes klaar te maken (je blijft in de bakflow) ga je ook nog eens efficiënt om met energie van jezelf en van de oven.

Receptinformatie
Aantal porties 10
Bereidingstijd 30 minuten
Baktijd 50 minuten
Soort gerecht ontbijt, tussendoortje

Allergeneninformatie
X Eivrij
Glutenvrij
Lactosevrij
Lupinevrij
Mosterdvrij
X Notenvrij
Pindavrij
Schaaldierenvrij
Selderijvrij
Sesamzaadvrij
Sojavrij
Van nature aanwezige (fruit)suikers
X Vegan
Visvrij
Weekdierenvrij
√ Zwaveldioxidevrij

Gebruikte bronnen:
Zwaan, J. (2018). De voedingswijzer. Succesboeken.nl.

One Comment

Laat een reactie achter