Skip to main content
search
0

Ik ben dol op deze kleurrijke smaakvolle kom met verse en pure ingrediënten. Het is gezond en simpel te bereiden. De Poké bowl is daarom één van mijn favoriete gerechten en staat regelmatig thuis op het menu voor zowel de lunch als het avondeten. Vandaag laat ik je zien hoe je ook met ingrediënten uit de supermarkt je eigen Poké bowl kunt creëren.

Wat is een Poké bowl?
Voor degene die het fenomeen Poké bowl nog niet ontdekt hebben… De Poké bowl is een traditioneel gerecht uit Hawaï. Je kunt het vergelijken met sushi in een kom. Origineel is het een combinatie van sushi-rijst, verse rauwe vis in blokjes en verse groenten en/of fruit. Tegenwoordig heb je talloze variaties en die ook geschikt zijn als je vegan eet of geen vis wilt.

Gezond
Een Poké bowl kun je zo gezond maken als jezelf wilt. Dit kun je doen door een grote hoeveelheid groenten toe te voegen aan je gerecht en te variëren in de groenten. Groenten maken het gerecht gezond, omdat ze o.a. mineralen, vezels en vitaminen bevatten. Voor iedereen is goed om minimaal 250 gram groenten per dag te eten.

Zijn rauwe groenten gezonder dan gekookte groenten?
Over het feit dat rauwe groenten gezonder zijn dan gekookte groenten zijn de meningen verdeeld. Gekookte groenten zijn beter verteerbaar. Als groenten niet goed worden verteerd heeft dit als gevolg dat niet alle voedingsstoffen worden opgenomen door je lichaam. Dat is natuurlijk zonde.

Door het koken van groenten kan echter 10 – 40 % van de voedingsstoffen verloren gaan. De vitamines en mineralen (en vaak ook de smaak) verdwijnen dan in het kookwater.

Het komt er op neer dat sommige groenten voedzamer zijn als je ze kookt en andere juist als je ze rauw eet. Als je varieert in groentesoorten en in de bereidingswijze zit je dus altijd goed.

De tussenweg
Het stomen van groenten is daarom een mooie tussenweg. De groenten worden beter verteerbaar zonder dat je vitamines, mineralen en smaak weggooit. Voor mijn Poké bowls stoom ik bepaalde groenten dus altijd.

In het nieuwe jaar zal ik over wel of niet koken van groenten meer aandacht geven.

Bereidingswijze groenten voor deze Poké bowl
Dit is mijn lievelingscombo: gerookte zalm met avocado, edamame, mais, mango, radijs en zoete aardappel. In deze versie van de Poké bowl heb ik ervoor gekozen om zowel rauwe als gekookte/gestoomde groenten te combineren.

Veel plezier met het bereiden van jouw kleurrijke smaakvolle kom.

~Senang met eten!~

Jane

Recept: Poké bowl – zalm met mango en avocado

Ingrediënten

Benodigdheden

  • Kookpan
  • Eventueel stoomkoker

Bereidingswijze

  1. Kook de sushirijst volgens beschrijving op het pakje.
  2. Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes.
  3. Gaar de zoete aardappel en de bevroren edamame voor circa 10 – 15 minuten in de stoomkoker of kook de zoete aardappel en edamame tot ze gaar zijn.
  4. Snijd de avocado in plakjes of blokjes.
  5. Was de radijs en snijd deze in plakjes.
  6. Als de rijst is afgekoeld en de zoete aardappel en edamame zijn gaar dan kun je starten om de kommen te vullen. Start met een laag rijst en schep daarna de zalm en groenten erbij. Maak het gerecht af met geroosterd sesamzaad en besprenkel met sesamolie of sojasaus.

Tip 1: Rijstazijn is in de supermarkten verkrijgbaar. Echter bevat deze variant suiker. Ik kies er daarom voor om de rijstazijn te halen bij een natuurwinkel zoals Ekoplaza. Daar is namelijk ook een ongezoete versie te koop van het merk Terrasana.

Tip 2: De zalm kun je ook weglaten of vervangen door verse tonijn, gebakken kipstukjes of gebakken tofu.

Tip 3: Je kunt gemakkelijk nog meer lekkere smaken toe voegen met bosui, blokjes komkommer of geraspte wortel.

Protip: Wil je met je Poké bowl indruk maken op je gasten? Maak dan je kom op deze manier op: start met een laag rijst met hierboven op in het midden de zalmblokjes. De groenten leg je soort bij soort rondom de zalm heen.

Receptinformatie
Aantal porties 2
Bereidingstijd 45 minuten
Soort gerecht lunch, avondeten

Allergeneninformatie
Eivrij
Glutenvrij
Lactosevrij
Lupinevrij
Mosterdvrij
Notenvrij
Pindavrij
Schaaldierenvrij
Selderijvrij
X Sesamzaadvrij
Sojavrij
Van nature aanwezige (fruit)suikers
 Vegan
Visvrij
Weekdierenvrij
√ Zwaveldioxidevrij

Laat een reactie achter