Skip to main content
search
0

De laatste tijd ben ik met rode bieten aan het experimenteren. Vroeger als kind vond ik ze heel vies, maar ze zijn eigenlijk verrassend lekker. Het is ook geen dure groente en je kunt ze uitstekend in veel verschillende gerechten verwerken. Vandaag deel ik een simpel recept: hummus van rode bietjes. Heerlijk als dipsaus met rauwe groenten, als broodbeleg, op een toastje, bij een gepofte zoete aardappel of in combinatie met gegrilde groenten.

Wel de cashewnoten op tijd laten weken
Deze hummus is simpel en snel gemaakt. Voor dit recept ga ik voor gemak en gebruik ik de AH Biologische geraspte bietjes. Die zijn reeds gekookt en fijngesneden en dat scheelt een hoop werk. Belangrijk is wel dat je de cashewnoten minimaal één uur van te voren weekt. Hier worden ze zacht en romig van.

Betere opname van ijzer
In rode bieten zijn verschillende mineralen en vitaminen aanwezig. De meest interessante is de vitamine C. Deze vitamine zorgt er namelijk voor dat ijzer beter wordt opgenomen. Wat positief is voor onder andere voor het vrijmaken van energie, de lever en je bloeddruk.

Niet schrikken
Betalaïnes geven de bieten de rode kleur. Deze stoffen beschermen de lever tegen DNA-schade. Echter wordt de stof niet afgebroken door het lichaam en wordt door de nieren uitgescheiden. Wat betekent dat je urine en/of ontlasting een rode kleur krijgt. Schrik vooral niet als je dit ziet, want het is dus compleet onschuldig.

Duurzame keuze
De biet die je in Nederland tegenkomt is de Beta vulgaris. Deze soort komt oorspronkelijk uit landen rondom de Middellandse zee. Doordat er meerdere varianten en teeltwijzen zijn, is de rode biet bijna het gehele jaar in het seizoen en ook vers verkrijgbaar. Je maakt met deze biet dus ook een duurzame keuze.

Meer gerechten
Omdat ik de rode biet aan het herontdekken ben zul je op Jane’s Flavours vaker gerechten tegen gaan komen met rode bietjes erin. Wat is jouw favoriete gerecht of smoothie van rode bietjes?

~Senang met eten!~

Jane

Recept: hummus van rode bietjes

Ingrediënten

  • 400 gr geraspte rode bietjes
  • 140 gr rauwe cashewnoten
  • 120-140 ml citroensap
  • 120 ml olijfolie
  • 4 eetlepels tahin
  • 2 theelepels zout
  • 1 teentje knoflook
  • Zwarte peper naar smaak

Benodigdheden

  • Blender of keukenmachine

Bereidingswijze

  1. Week de cashewnoten voor 1-3 uur in een kom water
  2. Giet de cashewnoten af
  3. Doe alle ingrediënten in de blender en mix deze tot een gladde saus. Voeg meer olijfolie toe als de saus nog te dik is.

Tip: vries de hummus in kleine porties in. Als je de hummus uit de vriezer haalt dan dezelfde dag alles opeten.

Receptinformatie
Aantal porties veel
Bereidingstijd 30 minuten
Soort gerecht sauzen, beleg

Allergeneninformatie
Eivrij
Glutenvrij
Lactosevrij
Lupinevrij
Mosterdvrij
X Notenvrij
Pindavrij
Schaaldierenvrij
Selderijvrij
X Sesamzaadvrij
Sojavrij
Van nature aanwezige (fruit)suikers
Vegan
Visvrij
Weekdierenvrij
√ Zwaveldioxidevrij

Laat een reactie achter