Heb jij weleens Shakshuka gegeten? Een heerlijk eenpansgerecht boordevol groenten! Er zijn veel varianten op internet te vinden. Vandaag deel ik met jou de Jane’s Flavours versie.

Gezond met een Oosters tintje
Met dit gerecht kom je zo aan je dagelijkse portie groente van 250 gram. In mijn shakshuka recept vind je een combinatie van zoete aardappel, paprika, aubergine en tomaat. De kruiden geven het geheel een Oosters tintje.

Waarom gezond?
De zoete aardappel bevat veel vezels, wat de darmwerking bevordert. De aubergine heeft van bijna alle vitaminen en mineralen wel een beetje. Vooral het vruchtvlees bevat veel vezels. De paprika en tomaat zijn rijk aan vitamine C.
Een leuk feitje! De rode paprika bevat twee keer zoveel vitamine C als de groene paprika.

Niet moeilijk, maar neem je tijd
Shakshuka is makkelijk te bereiden. Alleen dit is geen gerecht dat je binnen 30 minuten op tafel tovert. De groenten laat je namelijk nog ca. 40 minuten op laag vuur sudderen. Op deze manier trekken de kruiden goed in de groenten waardoor het geheel extra smaakvol wordt.

Ik vind deze shakshuka zeer lekker. Ik hoop jij ook!

~Senang met eten!~

Jane

Recept: shakshuka

Ingrediënten

  • 300 gram zoete aardappelen
  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 rawits
  • 1 rode paprika
  • 1 aubergine
  • 2 blikjes gepelde tomaat
  • 4 eetlepels azijn
  • 4 eieren
  • 4-5 kleine trostomaten
  • (kokos)olie
  • Koriander
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1-2 theelepels tijm
  • Olijfolie naar smaak
  • Peper en zout naar smaak
  • Optie: 100 gram feta en/of geroosterd brood van bijvoorbeeld Yam

Bereidingswijze

  1. Schil de zoete aardappel en snijd deze in kleine blokjes.
  2. Snijd de ui in halve ringen en de hak de knoflook fijn.
  3. Snijd de aubergine in blokjes en de paprika in korte reepjes.
  4. Verwijder de zaadjes van de rawits en hak deze fijn.
  5. Hak de steeltjes van de koriander in korte stukjes (ongeveer 1 eetlepel). Als je van koriander houdt, kun je gerust meer doen.
  6. Verhit een pan met (kokos)olie en fruit de ui en knoflook ca. 5 minuten.
  7. Voeg de aubergine, paprika, zoete aardappel, paprikapoeder, komijn, rawits en koriandersteeltjs toe. Bak deze 10 minuten. Voeg indien nodig extra (kokos)olie toe.
  8. Voeg de blikjes gepelde tomaten, azijn, tijm en naar smaak peper en zout toe.
  9. Vul een half blikje water toe en voeg toe aan de saus.
  10. Breng het geheel aan de kook en laat 40 minuten op laag vuur met de deksel op de pan sudderen. Tussendoor een paar keer roeren. Als de saus te dik wordt, kun je extra water toevoegen.
  11. Proef de saus en breng op smaak met peper en zout.
  12. Maak 4 kuiltjes in de shakshuka met een lepel en vul ieder kuiltje met een rauw ei.
  13. De trostomaatjes duw je in de saus.
  14. Laat de eieren in 15 minuten gaar worden met de deksel op de pan.

Tip: Voor een veganistische versie kun je de ei en feta weglaten. Je kunt dan bijvoorbeeld edelgistvlokken erover heen strooien.

Receptinformatie
Aantal porties 4
Bereidingstijd 90 minuten
Soort gerecht avondeten

Allergeneninformatie
X Eivrij
Glutenvrij
X Lactosevrij
Lupinevrij
Mosterdvrij
Notenvrij
Pindavrij
Schaaldierenvrij
Selderijvrij
Sesamzaadvrij
Sojavrij
Van nature aanwezige (fruit)suikers
X Vegan
Visvrij
Weekdierenvrij
√ Zwaveldioxidevrij

Laat een reactie achter