Ik heb de springroll vibes! Herken jij het gevoel dat je een gerecht zo lekker vindt dat je dit een bepaalde periode mega vaak eet? Dat heb ik nu met Vietnamese springrolls! Ik had ze al een paar maanden niet gegeten, maar een paar weken geleden kreeg ik er weer ineens zin in. Ze proeven zo fris en puur dat ik afgelopen twee weken al zes keer springrolls heb gegeten. De dipsaus Nuac Cham maakt de smaak helemaal af!
Deze springrolls vind ik ideaal voor de lunch. Door alle verse ingrediënten zijn ze gezond en licht op de maag. Ook voor de lunch op werk of school zijn ze geschikt. In mijn mini koeltasje kan ik ze gemakkelijk meenemen en koel bewaren. Mensen lachen me weleens uit als ze mij zien rondlopen met mijn koeltasje. Maar ik laat ze lekker lachen! Want als ik deze gezonde springrolls uit mijn koeltasje tover dan zijn ze JALOERS! Dan zit ik lekker te smullen van healthy Asianfood terwijl zij een boterham met kaas proberen weg te werken. Wie het laatst lacht eet het best 😉
Deze springrolls zijn super makkelijk om te maken. In het begin is het even klunzen om de ingrediënten in het rijstvel te vouwen, maar hoe vaker je het doet hoe handiger je erin wordt. Heb je geen flauw idee hoe je ze springrolls moet vouwen? Onderaan het recept heb ik een filmpje geplaatst waarin ik het voor doe.
Op internet zijn ontzettend veel variaties te vinden van de springroll. Ook ik heb mijn eigen variatie met rijstvermicelli, garnalen, lente-ui, komkommer, wortel, taugé, cashewnoten, sla en verse munt. Wil je hem liever vegan? Laat dan de garnalen weg of vervang door bijvoorbeeld gebakken tofu. Ben je geen visliefhebber dan kun je de garnalen ook vervangen door gebakken kipstukjes. Wat gaat jouw variatie worden?
Veel vouwplezier!
~Senang met eten!~
Jane
Recept: verse Vietnamse springrolls
Ingrediënten
- 2 gram geraspte wortel
- 3 gram ongebrande cashewnoten
- 5 gram taugé
- 7 gram garnaal (3 stuks)
- 7 gram lente-ui
- 7 gram komkommer
- 30 gram rijstvermicelli
- 1 vel rijstpapier
- Verse munt naar smaak
- Zout en peper naar smaak
- Kokosolie
Voor de dipsaus Nuac Cham
- 2 eetlepels vissaus (zie het recept van Vietnamese gebakken rijst om te zien welke vissaus ik gebruik )
- 10 eetlepels water
- 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels limoensap (verse limoen of uit een potje)
- 2 rawits (kleine rode pepertjes)
Benodigdheden
- Waterkoker
- 2 grote platte borden
Bereidingswijze dipsaus Nuac Cham
Maak eerst altijd de dipsaus, want deze wordt lekkerder als ie een tijdje kan staan.
- Doe alle vloeibare ingrediënten in een kom.
- Hak de knoflook fijn en voeg ook toe in de kom.
- Als je van erg pittig houd dan kun je de pitjes in de rawits laten zitten. Zo niet, haal dan de pitjes uit de rawits, snijd ze zeer fijn en voeg deze toe bij de rest van de ingrediënten. Let op! Raak de rawit niet met blote handen aan, want ze branden in je huid. Het is aan te raden om een plastic handschoentje te gebruiken.
- Roer alle ingrediënten in de kom door elkaar en zet deze in de koelkast.
Bereidingswijze ingrediënten springroll
Voor je de springroll gaat vouwen verzamel je alle ingrediënten bij elkaar.
- Schenk gekookt water over de rijstvermicelli en laat dit 3-4 minuten staan. Giet dan af.
- Smelt de kokosolie in een koekenpan en bak de garnalen met wat peper en zout. Laat ze afkoelen.
- Was de taugé in een vergiet. Laat ze in de vergiet en schenk hier gekookt water overheen. Taugé kun je ook rauw eten, maar door ze even te verhitten met het water wordt de smaak beter en worden ze wat zachter. Laat het afkoelen.
- Was de lente-ui en schil de komkommer. Snijd beiden in dunne reepjes van een lengte van ca. 10 cm.
- Hak de cashewnoten fijn.
Receptinformatie
Springroll
Aantal porties 1
Bereidingstijd 30 minuten
Soort gerecht lunch, voorgerecht, tussendoortje
Allergeneninformatie
√ Eivrij
√ Glutenvrij
√ Lactosevrij
√ Lupinevrij
√ Mosterdvrij
X Notenvrij
√ Pindavrij
X Schaaldierenvrij
√ Selderijvrij
√ Sesamzaadvrij
√ Sojavrij
√ Van nature aanwezige (fruit)suikers
X Vegan
X Visvrij
√ Weekdierenvrij
√ Zwaveldioxidevrij
Wel vegan, visvrij en notenvrij te maken!
Dipsaus Nuac Cham
Aantal porties circa 6-10
Bereidingstijd 15 minuten
Soort gerecht saus
Allergeneninformatie
√ Eivrij
√ Glutenvrij
√ Lactosevrij
√ Lupinevrij
√ Mosterdvrij
√ Notenvrij
√ Pindavrij
X Schaaldierenvrij
√ Selderijvrij
√ Sesamzaadvrij
√ Sojavrij
X Van nature aanwezige (fruit)suikers
X Vegan
X Visvrij
X Weekdierenvrij
√ Zwaveldioxidevrij
Nu is het tijd om te vouwen!
- Vet één plat bord in met een heel klein beetje kokosolie, zodat het rijstvel niet aan het bord blijft plakken. Schenk in het andere platte bord lauwwarm water.
- Duw het rijstvel onder water en haal deze er direct weer uit. Leg het rijstvel op het andere bord. Je zult merken dat het rijstvel zachter begint te worden.
- Leg een laagje rijstvermicelli op het rijstvel. Het is lastig te beschrijven, dus kijk op de foto op welke plek en hoe (zie de foto met het zwarte bord). Tegen de rijstvermicelli leg je de komkommer en lente-ui. Op de rijstvermicelli leg je de garnalen. Daar bovenop de cashewnoten, taugé, wortel, sla- en muntblaadjes.
- Kijk nu het filmpje om te zien hoe je de springroll vouwt (het lijkt eigenlijk meer op rollen).
Tip: dit heb ik al eerder vermeld in de bereidingswijze. Maar hiervoor kan ik je beter maar te vaak waarschuwen dan te weinig. Raak de rawits niet aan met je blote handen! Gebruik hiervoor een plastic handschoentje.
Tip2: de springrolls zijn het lekkerst als je ze vers eet en dus dezelfde dag op eet. Wil je ze bewaren om later op de dag te eten of voor de volgende dag? Bewaar de springrolls dan afgedekt in de koelkast. Op deze manier droogt het rijstvel minder uit. Ze zijn wel echt maximaal één dag te bewaren! Daarna smaken ze niet meer vers en wordt het rijstvel hard.
Tip3: dit is een recept voor 1 springroll. Maar het is natuurlijk handiger als je er meerdere tegelijkertijd maakt in ongeveer dezelfde tijd.
Protip: hoe dunner je de ingrediënten snijdt hoe beter de smaak wordt. En hoe prettiger de structuur is tijdens het eten.