Skip to main content
search
0

Een partner die kan koken, heerlijk! Meestal ben ik de kok in huis, maar mijn vriend heeft ook zijn specialiteiten in de keuken. Eén van zijn gerechten waar ik dol op ben is zijn Vietnamese eiersoep. Het is een super simpel en goedkoop gerecht, maar zo smaakvol.

Puur eten

De Vietnamese keuken is voor mij ideaal! Gerechten zijn vaak lactosevrij, glutenvrij en sojavrij.  Er wordt veelal gebruik gemaakt van verse en pure ingrediënten. Zoals kokosmelk, rijstmeel, tapiocameel, rijstnoodles en veel verse groenten.

Soep met rijst

In Vietnam wordt deze soep niet vooraf gegeten, maar juist met het restje van de rijst. Dit is de rijst die overblijft in het kommetje na het eten van de groenten, vlees of vis met rijst met stokjes. Bij het restje schep je dan wat soep. Na het eten van de soep schep je dan weer met rijst in je kommetje en hierop leg je de groenten, vlees of vis. En dit kun je dan een paar keer herhalen totdat je genoeg hebt gegeten.

Als maaltijdsoep

Het mengen met rijst maakt de soep echter ook prima geschikt als maaltijdsoep. Ik kook altijd wat extra rijst, zodat ik de volgende dag hier Vietnamese gebakken rijst van kan maken.

~Senang met eten!~

Jane

Recept: Vietnamese eiersoep

Ingrediënten
  • 2 kopjes witte rijst (ik gebruik zelf bijna altijd pandan)
  • 6 tomaten
  • 1 bosje lenteui (of bosui)
  • 2 middelgrote uien
  • 5 tenen knoflook
  • 1 theelepel kokosolie
  • 3 eieren
  • 1 eetlepel vissaus
  • voor 1,5 L bouillon
Benodigdheden
  • Middelgrote soeppan
Bereidingswijze
  1. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  2. Zet de waterkoker aan met 1,5 L water.
  3. Snijd de knoflook en ui fijn en doe deze met de kokosolie in de soeppan. Nog niet aanzetten!
  4. Snijd de tomaten in kleine stukjes.
  5. Bak daarna pas de knoflook en ui op hoog vuur en blijf regelmatig roeren want in een soeppan bakt dit makkelijk aan.
  6. Zodra de knoflook en ui bruin beginnen te worden voeg je de tomaten toe.
  7. Bak dit mengsel op hoog vuur goed door en blijf regelmatig roeren.
  8. Zodra de tomatenprut doorbakken is voeg je het water, de bouillon en de vissaus toe. Laat dit ongeveer 10 minuten pruttelen.
  9. Mix ondertussen de drie eieren in een glas en snijd de lenteui in kleine stukjes.
  10. Roer langzaam de geklopte eieren door de pruttelende soep.
  11. Zodra al het ei gestold is voeg je de lenteui toe.
  12. Nog even 2 minuten laten pruttelen.
  13. Doe eerst een beetje rijst in je soepkom en giet daar met een soeplepel de soep bij.  Je vietnamese eiersoep is klaar!

Tip: Deze soep blijft vanwege de rijst heel lang erg heet. Is de soep te warm voor je om te kunnen eten? Schep met je lepel dan alleen langs de rand van de kom. Daar koelt de soep het snelste af.

Protip: Gebruik een rijstkoker, want dan heb je er geen omkijken meer naar en is je rijst juist altijd perfect.

Receptinformatie
Aantal porties 4-5
Bereidingstijd 45 minuten
Soort gerecht soep, lunch, voorgerecht, avondeten

Allergeneninformatie
X Eivrij
Glutenvrij
Lactosevrij
Lupinevrij
Mosterdvrij
Notenvrij
Pindavrij
X Schaaldierenvrij
Selderijvrij
Sesamzaadvrij
Sojavrij
X Van nature aanwezige (fruit)suikers
X Vegan
X Visvrij
X Weekdierenvrij
√ Zwaveldioxidevrij

One Comment

  • Nadine Boevé schreef:

    LIeve Jane,

    mijn man is de kok in huis en hij heeft dus ook dit gerecht voor ons bereid, op mijn verzoek uiteraard. Dus op vrijdag, soepdag verscheen dit gerecht op tafel. Mijn man was geen fan van de rijst (hadden zilvervliesrijst genomen) maar ik had daar geen problemen mee. Ik moet wel zeggen dat de soep de dag erna, we aten het toen als lunch en mijn man toen zonder rijst 😉 , nog veel lekkerder smaakte. Dus wederom een lekker recept die we erin houden (zit zoiezo nog in de vriezer ook!).

    –liefs–

Laat een reactie achter