Skip to main content
search
0

Mijn vriend is oer-Hollands, maar heeft wel goede ideeën over wat je kunt maken met leftovers van rijst. Met mijn Indo roots zou rijst mijn vakgebied moeten zijn, maar hij blijft mij verrassen met zijn Aziatische kookkunsten. Lucky me! Vandaag dus een recept van Dennis.

Rijst over?

Wij zijn dol op Aziatisch eten! Regelmatig maken wij Vietnamese en Thaise curry’s, Indische rijsttafels of we wokken Chinese groenten. En hier hoort natuurlijk witte rijst bij! Maar een echte Indo kookt altijd voor 10 personen in plaats precies gepast voor twee. Als er iemand spontaan langskomt dan moet diegene toch gewoon mee kunnen eten!? Dus we hebben vaak rijst over. Zonde om weg te gooien!

Als ontbijt, lunch en avondeten

Ik kook altijd ‘per ongeluk’ te veel rijst, zodat Dennis hiervan Vietnamese gebakken rijst kan maken. Dan kan ik dat als ontbijt en lunch eten (ik ben een Asian he!?). Maar natuurlijk is dit ook lekker als avondeten met bijvoorbeeld wat gewokte groenten erbij.

Simpel te maken

De rijst is heel simpel te maken en je hebt maar een paar ingrediënten nodig: rijst, eieren, lente ui en vissaus. Dit zijn ingrediënten die wij standaard in huis hebben. Wij gebruiken ‘Fish sauce’ van het merk ‘Suree’. Deze vissaus vind je bij de toko Amazing Oriëntal. In deze Thaise vissaus zitten geen ongewenste ingrediënten en er zit slechts 3% suiker in. Omdat je maar een klein beetje vissaus nodig hebt om de Vietnamese gebakken rijst lekker te maken is de hoeveelheid suiker per portie echt verwaarloosbaar.

Rijst van de toko

Wij kopen meestal een 5 kg zak met pandanrijst bij een toko, want goede rijst koop je niet bij een supermarkt en toko’s zijn ook nog eens veel goedkoper. Je kunt alle gangbare soorten rijst gebruiken die je lekker vindt (uiteraard geen snelkookrijst).

Wat maak jij van je leftovers rijst? Wij zijn erg benieuwd!

~Senang met eten!~

Jane (en Dennis)

Recept: Vietnamese rijst

Ingrediënten

  • 500 gram ongekookte rijst
  • 1 bosje lente ui
  • 4 eieren
  • Vissaus naar smaak (ca. 2-3 eetlepels)

Benodigdheden

  • Wokpan
  • Rijstkoker

Bereidingswijze

  1. Kook de rijst volgens de bereidingswijze. Of gebruik een restje van de dag ervoor. De rest van de ingrediënten moet je dan naar verhouding aanpassen, maar deze komen niet zo nauw.
  2. Verhit de wokpan op hoog vuur en voeg de kokosolie toe.
  3. Bak de rijst op hoog vuur (deze moet de gehele tijd hoog blijven) en schep deze heel regelmatig om. Het maakt trouwens niet uit als de rijst een beetje samenklontert. Gewoon door blijven scheppen. Als je niet gewend bent om rijst te bakken dan duurt het goed bakken van de rijst langer dan dat je waarschijnlijk denkt.
  4. Zodra de rijst wat harder wordt en sommige rijstkorrels er een beetje glazig uitzien voeg je al roerend de geklutste eieren toe. Je blijft ook nu regelmatig omscheppen, want het vuur staat nog steeds hoog.
  5. Zodra de eieren goed gemixt zijn met de rijst voeg je de vissaus toe. Deze saus is erg zout en ruikt zeer sterk (vooral als je dit niet gewend bent). De smaak is in ieder geval erg lekker en overige smaakmakers zoals zout, peper of kruiden zijn totaal overbodig. Proef af en toe of je voldoende vissaus hebt toegevoegd.
  6. De rijst is nu steeds makkelijker om te scheppen en zodra het ei wat bruinig wordt door het bakken zet je het vuur uit.
  7. Voeg de fijngesneden lente ui toe en schep deze door de gebakken rijst in de pan. Je gebakken rijst is nu klaar.

Tip: gebakken rijst eet je het fijnst met een lepel uit een kom of diep bord.

Protip: rijst kook je het makkelijkste en beste in een rijstkoker. Deze vind je in verschillende maten in elke toko. Je wilt nooit meer zonder!

Receptinformatie
Aantal porties 4
Bereidingstijd 30 minuten
Soort gerecht ontbijt, lunch, avondeten

Allergeneninformatie
X Eivrij
Glutenvrij
Lactosevrij
Lupinevrij
Mosterdvrij
Notenvrij
Pindavrij
X Schaaldierenvrij
Selderievrij
Sesamzaadvrij
Sojavrij
X Van nature aanwezige (fruit)suikers
X Vegan
X Visvrij
X Weekdierenvrij
√ Zwaveldioxidevrij

4 Reacties

  • Joyce schreef:

    Goeie tip van de toko. Ik zie dat er bij mij in de buurt ook een zit, heel fijn!

    In het boek van endometriosetelijf spreken ze over dat vrouwen met endo beter zilvervliesrijst kunnen eten. Zelf heb ik naar mijn idee niet veel last van rijst. Hoe kijk jij hier tegen aan?

    • Jane's Flavours schreef:

      Hoi Joyce, ik eet zelf ook gewoon witte rijst. Ik ervaar ook geen klachten hierdoor. In zilvervliesrijst zitten meer vezels en voedingsstoffen doordat het zemel (vlies) er nog om heen zit. Dat is natuurlijk wel beter voor o.a. de darmwerking. Dus in dat opzicht heeft zilvervliesrijst mogelijk een positiever effect op de gezondheid bij dames met endo dan witte rijst. Groetjes, Jane

  • Marie de Jonge schreef:

    Bedankt voor het delen van dit lekkere recept! Ik ben dol op gebakken rijst en mijn kinderen ook. Ga deze Vietnamese variant dan ook snel een keer uitproberen!

Laat een reactie achter