Bij ons staat quinoa wekelijks op het menu. Het is een voedzaam ingrediënt waarmee je koolhydraten, zoals aardappelen en rijst, kan vervangen. Ik ben vooral fan van quinoa in een salade of als onderdeel van mijn ontbijt in een papje.

Vitamines en mineralen

Quinoa is een zaad van een plant die behoort tot de amarantenfamilie. Doordat de zaden op graankorrels lijken wordt quinoa vaak als graan gezien en behandeld. De eiwitsamenstelling van deze zaden is van zeer goede kwaliteit. Verder is quinoa rijk aan de vitamines B2 en E en de mineralen koper, magnesium en ijzer.

Gezondheidseffecten

Doordat de zaden verschillende goede voedingsstoffen bevatten kan dit de gezondheid op een aantal positieve manieren bevorderen:

  • De bloedsuikerspiegel stijgt niet snel door het eten van quinoa.
  • Vult voor een lange tijd wat kan helpen bij gewichtsverlies.
  • Vermindert ontstekingen en infecties.
Glutenvrij

Er zitten geen gluten in quinoa, omdat het geen graan is. Echter kunnen er wel sporen van gluten in quinoa zitten door bijvoorbeeld kruisbesmetting. Wil je er zeker van zijn dat quinoa geen sporen bevat koop dan quinoa waar het glutenvrij logo op vermeld is. Deze zijn ook in de supermarkt verkrijgbaar, zoals bij de Albert Heijn.

Laat je vandaag inspireren met mijn recept voor een voedzaam ontbijtpapje met quinoa.

~Senang met eten!~

Jane

Recept: voedzame quinoapap

Ingrediënten

  • 75 gram gekookte quinoa
  • 100 ml kokosmelk
  • 20 gram noten/pitten/zaden
  • 100 gram vers fruit
  • Kokosrasp of kokossnippers

Bereidingswijze

  1. Breng 250 ml water aan de kook. Voeg 75 gram ongekookte quinoa toe en laat dit ca. 10 minuten zachtjes koken.
  2. Giet de quinoa af.
  3. Schep de gekookte quinoa in een kom en voeg 100 ml kokosmelk toe. Verwarm dit 30-60 sec in de magnetron op ongeveer 800 watt.
  4. Voeg dan de rest van de ingrediënten toe.

Tip: Ik heb vaak geen tijd om in de ochtend quinoa te koken. Daarom kook ik altijd een heel pakje quinoa en vries ik porties van 75 gram gekookte quinoa in. De avond van te voren haal ik een portie uit de vriezer, zodat ik deze de volgende dag kan gebruiken voor mijn ontbijt.

Receptinformatie
Aantal porties 1
Bereidingstijd 15 – 20 minuten
Soort gerecht ontbijt

Allergeneninformatie
Eivrij
Glutenvrij
Lactosevrij
Lupinevrij
Mosterdvrij
X Notenvrij
Pindavrij
Schaaldierenvrij
Selderijvrij
Sesamzaadvrij
Sojavrij
Van nature aanwezige (fruit)suikers
Vegan
Visvrij
Weekdierenvrij
√ Zwaveldioxidevrij

Laat een reactie achter